Kabaré a Holnap városából Szilágsomlyón

Kabaré a Holnap városából Szilágsomlyón
2023 január 15.

2023 január 15.

Kabaré a Holnap városából a medgyesi Traube terem színpadán.

Kabaré a Holnap városából a medgyesi Traube terem színpadán.
2022 december 18.

2022 december 18.

2022 december 18.

Semjén Zsolt: ösztöndíjprogram indul a diaszpóra fiataljainak

Semjén Zsolt: ösztöndíjprogram indul a diaszpóra fiataljainak

Speciális ösztöndíjprogram indul a diaszpóra fiataljai számára, magyarországi felsőoktatási tanulmányaikat támogatandó - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács XI. ülésén csütörtökön Budapesten.

Semjén Zsolt elmondta: a programot Csák János kulturális és innovációs miniszterrel együttműködve valósítják meg.

A szerdai kormányülésen született döntés a Welcome Office (hazatérési iroda) létrehozásáról, amellyel azokat akarják segíteni, akik úgy döntenek, hogy véglegesen vagy átmenetileg hazatelepülnek Magyarországra. Az irodában elintézik majd például a nyugdíjfolyósítással, diplomahonosítással, jogosítvánnyal összefüggő ügyeiket - ismertette Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a magyar kormány nemzetpolitikája nem esetleges, nem pillanatnyi szempontokat követ, hanem „filozófiailag átgondolt”. A magyar állam értelme és célja a magyar nemzet fennmaradása és az emberek életminőségének javítása - hangoztatta. Az egyetemes magyarság szegényebbé válna, ha eltűnne az integráns részét képező diaszpóra magyarsága - tette hozzá. Mint mondta, több mint száz diaszpóraszervezettel vannak intézményes, szoros kapcsolatban, a Magyar Diaszpóra Tanács valóban képviseli és reprezentálja a világ magyarságát.

Kitért arra is, hogy a diaszpóra magyarsága sokáig egyfajta mellőzöttségben volt, a szocializmus idején kifejezetten ellenségnek tekintették az emigráció magyarságát. Stratégiai feladat volt, hogy a diaszpóra szervezeteit a megváltozott időknek megfelelően "minden magyar otthonává alakítsák". Ehhez nyújtanak segítséget a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai, eddig mintegy ezren kapcsolódtak be a munkába.

Beszámolt arról is, hogy mintegy 230 ezer dokumentumot hoztak haza a Mikes Kelemen-programon keresztül, a legfontosabb iratok a nemzeti levéltárba kerülnek, a fennmaradók közül kárpátaljai és más külhoni magyar iskolákba szállítanak könyveket. Kitért arra is, hogy számos országban jöttek létre magyar házak, segítséget nyújtottak a külhoni területeken templomok építéséhez, rekonstrukciójához, támogatják az egyházi életet.

Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy minden olyan támogatást, ami nem kötődik szorosan egy területhez, kiterjesztik minden magyar állampolgárra, bárhol él. Jelezte: az anyasági támogatást eddig 43 ezren kapták meg, babakötvényt 38 ezren igényeltek és 20 ezer babacsomagot állítottak össze. Arra biztatta a diaszpóra magyarságát, éljen ezekkel a lehetőségekkel. Eddig több mint 1 millió 150 ezren váltak a magyar állampolgárság által "nemzettársunkból honfitársunkká", teljes szavazati joggal - mondta, megjegyezve: a mostani választáson 320 ezer külhoni szavazat érkezett, 50 ezerrel több, mint 2018-ban. Semjén Zsolt köszönetét fejezte ki a diaszpóra magyarságának nemzethűségéért és hangsúlyozta: minden magyar, éljen bárhol a világban, bármikor hazajöhet Magyarországra.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a világ 30 országából érkeztek vendégek a tanács csütörtöki ülésére, hatvan szervezet a virtuális térben követte a tanácskozást. Kitért arra, hogy folyamatos a kapcsolattartás a diaszpóra szervezeteivel.

A diaszpórapályázatot 2021-től a Nemzeti Újrakezdés Program részeként hirdetik meg, szétválasztották a támogatási célokat, külön pályázat szól a működés, fejlesztés, eszközbeszerzés támogatásáról, külön a programok és rendezvények segítéséről. Az államtitkár beszélt a Kőrösi Csoma Sándor-program folytatásáról és arról is, hogy 2018 óta megszervezik a hétvégi magyar iskolák találkozóját, a programot a járvány miatt 2021-ben és 2022-ben online formában tartották meg. Beszámolt a diaszpóra iskolatáborokról is, idén 11 helyszínen 400 gyermek táborozott.

Közölte: a végéhez közeledik a Mikes Kelemen-program, jelenleg különös, egyedi értékeket képviselő anyagokat szállítanak haza és dolgoznak fel.

Kitért arra is, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyprogramban az anyaországi és külhoni adományok összege meghaladta az egymilliárd forintot.

A program zárónyilatkozat elfogadásával fejeződik be., aki az egyetemes magyarság integráns részének nevezte a diaszpóra és az emigráció magyarságát, akik nélkül az egyetemes magyarság válna szegényebbé.

MTI

2022 november 19.

A hatodik sikeres előadás után

A hatodik sikeres előadás után
2022 november 11.

Kabaré a Holnap városából - Nyárádszereda

Kabaré a Holnap városából - Nyárádszereda
2022 november 6.

Szászrégen

Szászrégen

Kabaré a holnap városából Szászrégenben. Egy rég elfelejtett műfaj újjáéledésének volt a részese az, aki eljött és megnézte a produkciót.

2022 október 21.

2022 október 21.

2022 október 21.

2022 október 21.

Aradi Magyar Napok

Kabaré a holnap városából - Legendás magyar előadók felejthetetlen dalai csendültek fel 2022. szeptember 29-én pénteken 18 órától az aradi Kultúrpalotában. És akik ezt az élményt elhozták: Vörös Edit operett primadonna, Turpinszky Gippert Béla operaénekes, Simon Boglárka és Jenei Gábor a Madách színház művészei. Konferanszié Varkucs Róbert.

2022 október 12.

Hamarosan folytatódik

Hamarosan folytatódik

A forró nyári szünetet követően hamarosan folytatódik az eddig is nagy sikert arató Kabaré a Holnap városából című projektünk. Kézdivásárhely és Székelyudvarhely után sorra vesszük Erdély nagyobb városait. Székely Zsejke, Kolcsár Katalin, Plesa Róbert, Gyenge Zoltán Balázs, Kolcsár Péter és Varkucs Róbert tolmácsolásában egy réges-rég elfeledett műfaj elevenedik meg a mélyen tisztelt publikum előtt. Hamarosan jövünk a részletekkel.

2022 augusztus 13.

Nagyváradi sikerek Erdélyben

Nagyváradi sikerek Erdélyben

Nagy sikerrel kezdett az elmúlt hét végén a kézdivásárhelyi Vigadóban a Kabaré a Holnap városából elnevezésű turné, amelyet tizenkét erdélyi város lát vendégül. Egy rég elfelejtett műfaj próbálja ezáltal megszólítani, megtalálni a járványt, kríziseket és sajnos már háborút is megélt, posztmodern lehetetlenségbe zárt jelenkor emberét. Hátha még tud nevetni, hátha még visszhangra talál benne egy hajdani sláger refrénje. A műsort Plesa Róbert és Sorbán Attila állította össze.
Szervező: Romániai Magyar Kereszténydemokrata Egyesület és a Bihar Megyei Kereszténydemokrata Mozgalom Egyesület. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

2022 május 31.

A konferanszié

A konferanszié
2022 május 28.

Előadás

Előadás
2022 május 28.

2022 május 28.

Turné

Turné

Egy rég elfelejtett műfaj újjáéledésének a részese az, ki beül a Kabaré című produkcióra. Kabaréjelenetek, anekdoták, sanzonok, kuplék és híres magyar filmek legendás színészeinek örökzöld betétdalai idézik meg azt a világot, amikor még volt min nevetni, és együtt dúdolni a sarki fűszeressel a korszak legnagyobb slágereit.

2022 május 27.